2012 vasaris
Duona juoda, duona raikyta, plikyta, duona medaus…, – taip prasidėjo duonos ir pyrago gaminių fotosesija mūsų studijoje. Patalpoje jautėsi ne tik jauki aplinka, bet ir malonus duonos ir pyrago kepinių kvapas, mat ryte dar šilti, neseniai iškepti skanėstai buvo atvežti į studiją fotografavimui.
Kauno įmonė UAB ,,Laragis”, dirbanti jau nuo 1994 metų, plečianti savo gaminių įvairovę, pastoviai tobulina ir reprezentuoja savo produkciją. Šį kartą reklaminėms nuotraukoms padaryti buvo pasirinkta mūsų Focus Studio. Užsakovai vertina mūsų darbų aukštą kokybę, o mes stengiamės jų neapvilti.
UAB ,,Laragis” produkcija – įvairūs miltiniai gaminiai, ypatingai didelis pasirinkimas duonos: juoda, balta, raikyta, sumuštinių, paskrudinta bei kt., batonai, sausainiai, pyragai, net skruzdėlynas ir dar kitokie įvairūs kepiniai bei gaminiai, kurių daugumą teko matyti čia, studijoje.
Kai pačiupinėji daugiau nei keliasdešimt pakuočių skirtingų rūšių dar šiltos ir kvepiančios duonos, pagalvoji, kad retai kada norisi vien tik duonos pavalgyti. Šiuo klausimu, prisipažinkime, esame truputį palepę ir retai kada prisimenam mūsų prosenolių ar senolių tradicinį patiekalą – riekę šiltos duonos su stikline pieno. Duonos pasiūla šiuo metu tikrai nemaža, gali pasirinkti kokios tik pageidauji, net su saulėgrąžom ar ajerais. Daug įvairių duonos pavadinimų teko įsiminti šios fotosesijos metu.
Pirmiausia buvo fotografuojama duona, po to sekė batonai – pusrytiniai, pjaustyti, kaimiški bei kt. Na, o desertai, kaip ir visada paskiausiai. Tada ne tik nosys, bet ir akys ,,nerimavo”. Juk pyragą su aguonom ir dar cukraus pudra apibarstytą, minkštučiukus plikytus sausainius, smėlio juostą visi mėgstame, jau nekalbant apie skruzdėlyną. Taigi teko ne tik fotografuoti, bet ir pasigrožėti skaniais ir vaizdžiai pateiktais duonos ir pyrago gaminiais. Jų rūšių skaičius šį kartą mūsų studijoje gerokai peršoko pusšimtį. Nors kiek teko pasidomėti, šiuo metu jų yra daug daugiau. Beje, šios firmos duoną bei pyragus valgo ne tik Lietuvoje, bendradarbiaujama ir su kitomis Europos Sąjungos šalimis.
Tad, pamatę tokį gausų asortimentą, negaišome ir nuo pat ryto pradėjome darbą. Planavome darbus atlikti per keletą valandų, bet teko užtrukti ir nukelti fotosesiją dar į kitą dieną. Dirbome keliese, fotosesijai vadovavo ir fotografavimo darbus atliko Focus Studio fotografas ir savininkas Darius Tarėla. Kad ir paprasčiausias produkcijos pakuotės ,,pataisymas, palyginimas” pasiruošiant fotografuoti, užima nemažai laiko. Pakuotės yra kokybiškai pagamintos bei pritaikytos produktui ilgesnį laiką likti šviežiam ir steriliam. Viskas atrodo nepriekaištingai, bet fotografas reikalauja papildomai pataisyti. Kad gaminys atrodytų dar patrauklesnis, nuotrauka turi būti labai kokybiška, o produktas ir jo pakuotė turi atrodyti viliojančiai. Sekantis darbo etapas – produkto fotografavimas be pakuotės. Atsargiai nuimama pakuotė, gaminys švariomis rankomis dedamas ant jam skirto paruošto fotografavimo stalo, kai kurie pjaustyti gaminiai dar papildomai susmaigstomi maistui skirtais smeigtukais, kad riekės nenusvirtų. Kiekvienas gaminys buvo fotografuotas ne po vieną kartą ir iš kelių pusių. Tik iš pirmo žvilgsnio duonos gaminių fotografavimas atrodo paprastas. Tokiai fotosesijai pasiruošti reikia taip pat rūpestingai ir atidžiai. Svarbu tinkamai paruošti fotografavimo stalą, reikiamai sureguliuoti apšvietimą tam, kad plastmasinių blizgių produktų maišeliuose neatspindėtų blyksčių lempos. Tad tiek užsakovams, tiek fotografui aktualu, kad gaminys būtų skanus ne tik valgyti, bet ir pasižiūrėti. To reikia ir vartotojui.