Ryte ne tik kava

2012 rugsėjis

Ryte kavos puodelis ir pro duris? Ne – teigia dietologai, pusryčiauti būtina. Reikia vadovautis principu ,,pusryčiai man, pietūs perpus su draugu, o vakarienę tegul valgo kitas”. Taigi, pusryčiai yra labai svarbūs, nes jie ,,pažadina” organizmą ir suteikia jam energijos. Jie yra būtini norint sveikai ir gražiai atrodyti.

Dietologai teigia, kad didžiąją dalį dienai skirtų kalorijų, o jų turėtų būti apie 2000, turėtume gauti būtent iš ryto (nors yra ir kitų nuomonių, kad – iki pietų), nes per kitą laiką, kaip aiškinama, atliekamos kalorijos ,,sudega”. Geriausia, jei pusryčiai būna sotūs ir pirmiausia rekomenduotinas maistas su nemažu kiekiu angliavandenių. Jie yra energijos šaltinis, suteikia sotumo jausmą ir priverčia dirbti virškinimo sistemą.

Kas labiausiai tinka pusryčiams, kad būtume ne tik sotūs, bet ir liekni? Daug kas pirmenybę skiria avižiniams dribsniams ir rytiniams patiekalams, kurių sudėtyje jų yra.

Granola

Pusrytinė granola (saldus grūdų, sėklų mišinys) yra puikus patiekalas ir ypač jei jį gaminsimės patys, nes tik tuomet bus garantija, kad joje nebus per daug cukraus ir cheminių priedų. Šis receptas yra užpatentuotas JAV XX amžiaus viduryje ir jį noriai taiko dauguma Amerikos žvaigždžių, norėdamos sublogti. Bazinės granolos receptas yra paprasčiausias – keli šaukštai avižinių dribsnių, keli šaukštai alyvuogių aliejaus, tiek pat medaus. Viską maišant pašildžius, po to formelėje pakepus, gaunasi skanus traškus maistas, kurį galime pagardinti vaisiais, riešutais, apipilti jogurtu ar pienu.

Kokteiliai

Kitas neblogas variantas pusryčiams yra namie blenderiu išplaktas kokteilis, kurio pagrindas yra skystas, tai gali būti jogurtas, sultys, pienas. Į jį pridedame vaisių gabaliukų, uogų, jei turime, labai tinka riešutai ar džiovinti vaisiai. Ir vėlgi nepamirštame stebuklingųjų avižinių dribsnių. Viską išplakus, gausime sveikus, gaivius ir sočius pusryčius.

Frittata

Šis itališkas patiekalas yra paprasčiausias omletas, kurį pusryčiams galime eksperimentuoti taip

pat su daržovėmis, įvairiais žalumynų priedais, grybais, su sūriu ir t. t. Frittata yra bene pats geriausias sprendimas, norint šiltų, bet greitų pusryčių.

Košės

Tradicinė košė iš grikių, manų, ryžių, avižinių bei kitų kruopų suteiks ne tik sotumo jausmą, lengvai virškins, bet ir duos organizmui nemažai vitaminų, mikroelementų, naudingųjų angliavandenių. Ypatingai avižinė košė, kuri dar vadinama grožio koše, turės daug baltymų, augalinių riebalų, magnio, fosforo, kalio, kalcio, geležies bei kitų naudingųjų elementų, kurie ne tik gerina savijautą, bet ir odos būklę. Taip pat ši košė padeda organizmui pašalinti kenksmingas medžiagas, suteikia energijos, padeda išsaugoti šviesų protą.

Sumuštiniai

Tai populiariausi ir paprasčiausi mūsų pusryčiai paskubomis, – jie irgi gerai.

Kokius pusryčius bepasirinktume, pirmiausia jie turėtų būti iš sveikų, šviežių produktų, svarbiausia nepamiršti jų ir neišeiti be jų iš namų. O tada ir kava bus skanesnė (bei sveikesnė) ir darbo diena giedresnė.